blog

EVEN VOORSTELLEN …

Ruud van Thiel (’67) heeft een uitgebreide loopbaan in Grafimedia achter de rug. Zowel als Grafisch producent als in de uitgeverij en reclamebranche. Is vanuit Senefelder Misset (voormalig “Cornelis” Misset) Grafische bedrijven van 1988 tot 1997 naar bureauzijde overgestapt en heeft creatieve ervaringen opgedaan bij diverse reclamebureaus. Was van 1997 tot 2005 werkzaam bij Uitgeverij Reed Business Information bv (voorheen Elsevier bedrijfsinformatie), waar hij als productiemanager verantwoordelijkheid droeg voor producten van diverse uitgeefgroepen waaronder Logistiek & Transport, Automotive, Food & Retail en Horeca en Entertainment. Als media adviseur van drukwerkcoördinator houdt Ruud zich voornamelijk bezig met operations- en printmanagement taken van alle projecten.

De afwisseling in het werk trekt me enorm. Hier kan ik mijn vakkennis en creativiteit geheel in kwijt (de ene keer als media adviseur en dan weer als printmanager). Het klopt dat ik te vergelijken ben met een kameleon. Opdrachtgevers noemen me aanstekelijk enthousiast. Ook dat klopt omdat heel veel onderwerpen en mensen me interesseren en dat mijn haren overeind gaan staan als ik zie dat er overbodige inspanningen en dus geld, bij het inkopen van drukwerkmaterialen bij ondernemingen verloren gaan. Eerlijk gezegd verbaast het me ook niet omdat bij veel organsaities het middenkader in de organisatie is gesaneerd. Andere afdelingen binnen een organsaitie (niet of nauwelijks gekwalificeerd) krijgen deze klus er maar even bij. Het gaat niet alleen om scherp inkopen bij leveranciers, maar eist ook dat je eigen organisatie in processen, en voldoende kwalitatieve vakkennis moet bezitten. Pas dan mag je kwaliteit verwachten en kan geld worden bespaard voor de organisatie.

Mijn roots ligt bij Senfelefder Misset in de functie van ordermanager (de spil en vraagbaak tussen klant en bedrijf). Ondanks ik in mijn tijd de hoogste opleiding in de Grafische Industrie (De Grafische MTS’s – School voor de Grafische Vakken Utrecht 1985-1989) genoten had, en dacht dat je het vak beheerste, heb ik het vak pas echt geleerd bij Senefelder Misset. Alle druktechnieken hadden we in huis. Van vellen offset, diepdruk tot offset rotatie. Ik kijk er met veel bewondering erop terug. Het was destijds nog echt een ambacht! Afdelingen als de zetterij (de typograaf), de papieren-micro montage (micromonteur), repro afdeling (lithograaf en scanoperators), drukwerkvoorbereiding of macromontage (macromonteur). Voor uw beeldvorming om vanaf een schets tot een druk gereed bare pagina te maken, waren hier wel twee honderd mensen mee bezig. Van 200 naar twee personen. (dtpér – prepress). Om u een idee te geven hoe revolutionair deze industrie zich in 30 jaar ontwikkeld heeft en op de dag van vandaag nog innoveert. Een ding blijft onveranderd. De basis van ons techniek. Het reproduceren van informatie op papier. Informatie vastleggen en informatie doorgeven.. Informatie wat ons lief is, wat essentieel is, wat echt belangrijk en waarde heeft doe je in Print. print is tastbaar, je kunt het voelen en ruiken. Kortom het enige medium dat je de lezer echt vasthoud!