blog

Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

10 jul Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

Op het beeldscherm is het gras veel “groener” Waarom zien kleuren op beeldschermen er anders uit dan kleuren op drukwerk? Dit komt door de kleuropbouw van het gebruikte middel. Drukwerk wordt natuurlijk gemaakt met papier en inkt, maar een beeldscherm is een elektrische lichtbron. Kleur is hier anders opgebouwd dan de kleur op papier, bovendien heeft het een andere werking. Drukwerkcoördinator legt in het kort uit:

RGB: kleuren gemaakt van licht

RGB Licht is opgebouwd uit verschillende primaire kleuren: Rood, Groen en Blauw. Je bereikt andere tinten door deze drie kleuren te mengen. Als je alle kleuren volledig over elkaar heen legt, dan krijg je de kleur wit. De kleuropbouw RGB wordt dus alleen gebruikt voor doeleinden gebaseerd en gebouwd op licht. We noemen dit ook wel subtractieve kleurmenging. Denk dan aan digitale schermbronnen zoals televisies, computerschermen je telefoon etc.

CMYK: kleuren gemaakt van inkt
Om drukwerk te voorzien van kleur hebben we helaas niets aan lichtkleuren. Het voorwerp zelf zal de kleur moeten bevatten. Dit doen we met gekleurde inkt gebaseerd op het CMYK kleurmodel. CMYK staat voor: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Doe je deze kleuren over elkaar heen dan krijg je zwart, oftewel het tegenovergestelde van RGB. Deze mengwjize noemen we ook wel additieve kleur menging. Logischerwijs komt CMYK het best tot zijn recht op een witte basis. Gebruik je meer kleur, dan wordt de inkt donkerder.

 

Voorkom kleurverschil en lever een CMYK bestand aan
Op het oog lijkt er misschien weinig verschil tussen RGB en CMYK, maar als je het naast elkaar houdt dan zie je een duidelijke afwijking. Dit is ook de reden waarom we jou vragen een CMYK bestand aan te leveren. Alleen op deze manier haal je het gewenste resultaat en kom je niet voor verrassingen te staan. RGB kleuren zien er namelijk altijd anders uit op het scherm, eenmaal op papier vallen kleuren doffer uit.

Heb je nog vragen over het gebruik van CMYK? Neem dan contact met ons op.

 

 

Ruud van Thiel
ruud@creativecrossmedia.nl
Geen reacties

Plaats een reactie